Güvenli bir kurulum yapmak için Jeneratöre uygun yer seçmek kurulum işleminin en önemli bölümüdür. .Doğru ve eksiksiz bir kurulum yapmak için klavuzdaki ikazları dikkate almanız gerekmektedir. Ayrıca bilgi almak için Emsa Jeneratörü arayabilirsiniz. Jeneratör için bir montaj alanının seçimi sırasında aşağıdaki faktörler dikkate alınarak seçim yapılmalı ve gerekli uygulamalar yapılmalıdır.
Genel olarak jeneratör kullanımı şehirdeki evlerde pek mümkün olmuyor. Ancak bununla birlikte müstakil evlerde ve yazlıklarda kullanılabiliyor. Bu tür alanlardaki enerji ihtiyacı uygun özelliklere sahip bir jeneratör çeşidi ile karşılanabilir. Jeneratörler, tamamen kapalı alanlarda kullanılamadıkları için, müstakil evler ve yazlıklarda bahçe ya da balkon gibi açık alanlarda kullanılmalıdır. Ev tipi jeneratörlerin kolayca taşınabilir nitelikte olması da bu tür alanlarda konumlandırmayı da kolaylaştırıyor. Elektrik kesintisi gibi durumlarda, jeneratörünüz sayesinde yaşamınızı normal bir şekilde sürdürebilir, kesintiden etkilenmezsiniz.
Jeneratör alma sürecine, öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyerek başlamalısınız. Kullanım amacı bu sebeple oldukça önemli bir belirleyicidir. Bununla ilgili bir şekilde kullanım süresi de önemlidir. Kullanım amacınız, kullanım süresini de ortaya koyar. Siz de bu doğrultuda seçim yapmalısınız. Diğer taraftan Jeneratör çeşitlerinde de değindiğimiz üzere, yakıt türü önemli farklılıklardan biridir. Dolayısıyla jeneratör alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de yakıt türü olacaktır. Pratik, hafif, portatif bir seçim yapmak isterseniz benzinli olan modelleri tercih edebilirsiniz. Bu detaylara odaklanmak, sizi maksimum verime ulaştıracak, tam performans almanızı sağlayacaktır.
Jeneratörlerin temel çalışma prensibi, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmek şeklindedir. Yanmalı motor, buharlı motor gibi çeşitli motor sistemleri bu dönüşümü sağlayabiliyor. Jeneratörler ise bu çalışma prensibi ile yedek bir enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor. Şebeke elektriğinin kesildiği durumlarda, jeneratörler herhangi bir elektrikli cihaza enerji sağlamak üzere otomatik transfer anahtarı aracılığıyla çalışarak devreye giriyor. Üstelik kesintiyi sadece saniyeler içerisinde algılayabilen jeneratörler, sadece saniyeler içerisinde devreye girebiliyor. Bu da kesintisiz bir şekilde enerjinin kullanılabilmesi anlamına geliyor.
Jeneratörleri çeşitli kriterlere göre gruplandırmamız mümkün. Örneğin, kullanım alanı kullanılacak jeneratörün türünü belirler. Diğer taraftan üretilecek enerji miktarı da bir tür jeneratör çeşidi belirtecidir. İhtiyaç duyduğunuz kapasitede bir jeneratör tercih etmelisiniz. Akülü jeneratörler ise farklı bir grup olarak ele alınabilir. Diğerlerinden farklı olarak akü ile çalışan bir gruptan daha söz edebiliriz. Jeneratörlerin çalışma prensiplerine baktığımızda ise ipli jeneratörler ve marşlı jeneratörler olarak iki farklı seçenek ile karşılaşıyoruz.
Tanımlanan gücün tamamının (% 100’ ünü) sınırsız saat kullanımıdır. Tanımlanan gücün üzerinde aşırı yükleme yapılamaz. Şebeke enerjisinin olmadığı yerlerde kullanım içindir.
Prime çalışma; 24 saatlik çalışma süresince dokümanda tanımlanan gücün %70’lik bir ortalama yük faktörü ile yıl içerisinde sınırsız saat kullanımıdır. Her 12 saatlik çalışmada değişken periyodlarda en fazla 1 saat süre ile aşırı yüklenebilir. Aşırı yükle sürekli 1 saat süre ile çalışmayı içermez.
Stand by güç; Standby çalışmada dokümanda tanımlanan yük değeri, değişken yük altında, ortalama %70 yük değerinde yıllık kullanımı tanımlar. Aşırı yükleme yapılamaz. Standby güç, prime gücün %10 fazlasıdır. Şebeke enerji altyapısının olduğu alanlarda yedek güç olarak kullanılır.
Jeneratör mekanik enerjiyi oluşturan kısım ve alternatör olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Mekanik enerjiyi sağlayabilmek için ise dizel, benzinli ve doğal gazlı motorlar en yaygın şekilde tercihe edilen ürünlerdir. Bu ürünlere alternatif olarak rüzgar enerjisi, su veya buhar türbini kullanılabilir. Günümüzde en yaygın şekilde, manuel jeneratörler, dizel ve benzinli otomatik jeneratörler, kaynak jeneratörleri, trifaze jeneratörler ve monofaze jeneratörler kullanılmaktadır.