Senkronize Jeneratör Sistemleri Nedir? Avantajları Nelerdir ?

Emsa Jeneratör, yüksek kVA'lardaki ihtiyaçlar için, birden fazla daha küçük kapasiteli jeneratörün bir araya getirilerek oluşturulduğu senkron sistemlerle; aynı güçteki tek bir jeneratör ile karşılaştırıldığında önemli avantajlar sağlamaktadır. Emsa Jeneratör mühendisleri tarafından dizayn edilen senkronizasyon panoları ve kullanılan teknoloji ile müşteriye entegre bir çözüm sunulmaktadır. EmsaJeneratör geliştirdiği her türlü senaryoya uygun çalışabilecek, düşük maliyetli sistemlerle birden çok jeneratörün senkronize edilerek büyük güçlerde enerji elde edilmesi konusundaki tecrübesini, teknik uzmanlığını ve farkını ortaya koymuştur. Büyük güçteki tek bir jeneratör yerine küçük güçteki jeneratörlerin senkronize edilmesiyle kurulan sistem bazı avantajları da beraberinde getirmektedir. Senkronize sistemler ;

  • Esnek kullanım,
  • Güvenilir sistem,
  • Servis ve bakım kolaylığı,
  • Düşük maliyet,
  • Eşit yaşlandırma ile daha uzun süreli servis ömrünün sağlanması,
  • Bakımların kesintisiz yapılabilmesi,
  • Düşük ilk yatırım bütçesi,
  • Teslimat ve yedek parça temininde kolaylık sağlar.

Prime Güç İçin Senkron sistemler
Eğer şebeke elektriği yoksa iki veya daha fazla jeneratör senkron olarak yükleri sürekli olarak besler ve bu yükler jeneratörlerin güçleri oranında paylaşılır. Jeneratörler işletmenin yük seviyesine göre ekonomik kullanıma izin verecek şekilde devreye girer ve çıkar.

Stand-by için Senkron sistemler
Şebeke enerjisinin voltaj ve frekans değerlerinin belirlenen limitlerin dışına çıkıyorsa iki veya daha fazla jeneratör senkron olarak, yükleri güçleri oranında besler. Şebeke enerjisinin geri gelmesi ile kesintili olarak yükler transfer edilir.

Sürekli Paralel Çalışma
Elektrik enerjisi dağıtım firmalarının gün içerisinde değişik tarifelere sahip olması, belirlenen gücün üzerine çıkılması durumunda yüksek fiyattan tarife uygulanması veya tüketiciye yetersiz altyapı sebebiyle elektrik enerjisinde sınırlamalar getirilmesi, durumlarında şebeke ile sürekli olarak paralelde kalmak tüketici açısından avantajlı olabilmektedir. Paralel çalışma için birkaç değişik çalışma yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki, belirlenen aktif yük miktarının istenen güç faktörü altında jeneratör sistemi ile, geri kalan yük miktarının şebeke tarafından karşılandığı temel yük tepe kesme (base load peak lopping) yöntemidir. Bu yöntem sabit yükün tercih edildiği kojenerasyon sistemlerinde oldukça popülerdir. Bir diğer uygulama ise şebekeden çekilen güç miktarının sınırlandırıldığı, bu sınırın üzerindeki gücün jeneratör tarafından karşılandığı gerçek tepe kesme (true peak lopping) yöntemidir. Bu çalışma şekli belli bir gücün üzerinde tarife fiyatlarının çok arttığı ya da çekilecek gücün sınırlı olduğu uygulamalarda kullanılmaktadır.

EMSA'dan haberdar olun